Momentan nu preluam comenzi. Va multumim.

Va multumim
Va multumim

voua, celor peste 3.000 de mamici care ati cumparat produsele noastre.

Afla mai multe

Transport gratuit la 2 produse comandate!

Educatia copiilor - modelul autoritar

Noutate adaugata Vineri , 05 Iulie 2013, 10:44:17

 

educarea copiilor Fie ca o vedem asa sau nu, de educatia pe care o oferim copilului depinde foarte mult dezvoltarea lui si modul in care el isi va forma personalitatea, dar si modul de a reactiona la relatiile ulterioare, sociale si de subordonare. Asadar, faptul ca un copil este cuminte sau nu tine si de educatia pe care i-o oferim, insa acesta este doar un efect imediat, efectul pe termen indelungat fiind dezvoltarea sa si actiunile sale dupa ce devine independent de parinti.

Si sunt mai mute moduri de a educa un copil. S-a studiat mult acest aspect pentru ca fiecare dintre noi vrem sa ne educam copiii cat mai bine, pentru a putea lua in viitor deciziile cele mai bune pentru ei. Iar ce este foarte important, poate cel mai important, este ca acesti copii ai nostri sunt foarte sensibili la modul de a fi al parintilor. Ei au inceredere in noi si acesta este unul dintre suporturile fundamentale ale imaginii despre lume si despre relatiile interumane pe care le percep. Dezbatem, de aceasta data, modelul de educatie autoritar, cu plusurile si minusurile lui. Da, modelul autoritar are si plusuri, daca stim sa il valorificam.

Educatia autoritara

Cei care aleg sa apeleze la autoritate fac asta pentru ca o considera singura certitudine intr-o lume si asa mult prea haotica si schimbatoare. Insa autoritatea nu este intotdeauna eficienta. Unii copii carora li se spune mereu “nu e voie”, “nu e bine”, “trebuie sa...”, “fa asa” sau “nu fa asa” incep sa se intrebe ce se va intampla daca nu fac ceea ce lise spune. Iar curiozitatea fara margini specifica varstei ii impinge sa incerce si ceea ce nu este voie ca sa vada ce se intampla. De aceea, aceste indemnuri de supunere ar trebui sa vina cu unele specificatii suplimentare, care sa ii puna in garda in legatura cu ce se poate intampla in cazul in care face ceea ce dorea sa faca si i s-a spus ca nu e voie. Copilul trebuie sa inteleaga ca nu este hatarul nostru sa nu ii lasam sa faca anumite lucruri, ci pentru ca sunt periculoase sau sunt necuviincioase.

Pentru a fi eficienta, autoritatea trebuie sa fie, inainte de toate, consecventa si coerenta. Ceea ce nu e voie azi nu e voie nici maine, decat in cazul in care se explica pe intelesul copilului ca nu e voie azi din anumite motive care maine nu vor mai fi valabile. Rabdarea trebuie sa fie un atu al parintilor autoritari, pentru a putea da explicatii copilului de fiecare data cand este nevoie. O alta regula este ca pedepsele si recompensele sa fie aceleasi pentru toata lumea. Da, ati citit bine, chiar daca sunteti parinti autoritari, trebuie sa stiti si sa ii rasplatiti pe copii atunci cand fac lucruri bune, nu sa le treceti cu vederea. In cazul in care reactiile parintilor nu sunt consecvente, copilul nu va mai sti ce raspuns sa asocieze carei reactii, astfel ca va dezvolta un sentiment de insecuritate.

In extrema totalitara a autoritatii copilul poate dezvolta o imagine dedublata, pe placul parintilor, insa care nu il reprezinta, de teama ca parintii sa nu il refuze si sa nu il mai iubeasca. Aceasta insa este imaginea si comportamentul pe care doar parintii il vor vedea, in relatiile cu alte persoane preluand modelul totalitar al parintilor si aplicandu-l.

Asadar, se poate construi o relatie foarte sanatoasa pe baza autoritatii, insa in anumite conditii si facand copilul sa inteleaga ca il iubiti neconditionat.

 
Diverse

Harta site
RSS
XML
Vrei sa afli cand avem reduceri? Aboneaza-te acum la newsletter-ul Bumbi.ro si nu vom uita sa te anuntam.

platforma SilkMART by SilkWEB